Ανάλυση των ανέμων της Πυρκαγιάς στον Σχίνο από το Meteo.gr

Δασική πυρκαγιά Σχινού, Τετάρτη 19 Μαΐου 2021
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχινού, στην Κορινθία. Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 km/h (Εικόνα 1). Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά ΑΜΣ βρίσκεται στον Ισθμό, δε θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).
Τέλος, πραγματοποιήθηκε πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει τις επόμενες σημαντικές αλλαγές:
– Υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 m (αντί για 100 m του IRIS 1.0)
– Δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης
Περισσότερες πληροφορίες για IRIS 2.0, καθώς και η πρόγνωση του μοντέλου για την πυρκαγιά στο Σχινό, θα δοθούν σε νεότερη ανακοίνωση, αφού πρώτα ελεγχθεί η πυρκαγιά.
Ευχαριστούμε πολύ τον Άγγελο Φιλοξενίδη, τον Γιάννη Κουβάρη, τον Παναγιώτη Παγώνη και τον Παναγιώτη Ευθυμίου για την παροχή των φωτογραφιών.
Εικόνα 2. Κολάζ φωτογραφιών όπου απεικονίζεται η μεταφορά καπνού από τη δασική πυρκαγιά του Σχινού πάνω από Αλεποχώρι, Ικαρία, Παλαιό Φάληρο και Σύρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. Ο/Η e-commerce λέει:

    Wow, awesome weblog structure! How long have you ever been running a blog for?

    you made running a blog glance easy. The overall glance of your web site is
    great, as well as the content! You can see similar here e-commerce

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *