Εθελοντισμός Πολιτικής Προστασίας: Reset και από την αρχή

Εθελοντισμός Πολιτικής Προστασίας: Reset και από την αρχή.
«Ότι κάνατε μέχρι τώρα ήταν λάθος»

Παραμονές Χριστουγέννων δόθηκε στη διαβούλευση το Νομοσχέδιο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις»

Εκεί «αναδιαρθρώνεται» και το σύστημα Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας. Ουσιαστικά ότι ξέραμε για τις εθελοντικές οργανώσεις … το ξεχνάμε. Reset και πάλι από την αρχή.
Στην εισηγητική έκθεση του Νομοσχεδίου αναφέρεται ότι ο ρόλος των εθελοντών είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος και κομβικής σημασίας. Και έρχεται στη συνέχεια αιτιολόγηση ότι δεν υφίσταται πλαίσιο ικανοποιητικής εκπαίδευσης, αξιολόγησης κλπ και φυσικά ότι η μόνη αρμόδια να εκπαιδεύει είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω της Ακαδημίας της. Δηλαδή το σύστημα εκπαίδευσης που ΘΑ οργανωθεί (ακόμη αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις από το 2002) και φυσικά δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ, θα είναι αρκετά επαρκές ώστε να εξασφαλίζει τη δυνατότητα των εθελοντών να δρουν με αρτιότητα και με ασφάλεια. Άρα η μέχρι τώρα εκπαίδευση η οποία έχει πραγματοποιηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που ασχολούνται με τη δασοπυρόσβεση είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των εθελοντών? ΘΑ εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για το σύνολο των εθελοντικών οργανώσεων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων από δασικές πυρκαγιές μέχρι απεγκλωβισμούς από οχήματα και ανελκυστήρες και από έρευνα σε αστικό και ορεινό περιβάλλον μέχρι οδήγηση αλλά και ψυχολογική υποστήριξη πληγέντων τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός χρονικού διαστήματος που θα αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας.
Για το γεγονός ότι θα έπρεπε να υλοποιείται εκπαίδευση είτε από την Ακαδημία της Γ.Γ.Π.Π. είτε από «αναγνωρισμένους από αυτήν φορείς» από το 2002 ευθύνονται οι εθελοντές? Μάλλον το αρμόδιο τμήμα της Γ.Γ.Π.Π. δεν είχε επαρκές (σε αριθμό ή ικανότητες) προσωπικό. Θα στελεχωθεί άραγε κατάλληλα τώρα το τμήμα εκπαίδευσης.
Να μην ξεχάσουμε και τον εκβιασμό: Στελέχη των εθελοντικών οργανώσεων που επί δεκαετίες πλέον επιτηρούν δασικές περιοχές και επικουρούν στην κατάσβεση πυρκαγιών παλιότερα τη δασική υπηρεσία και στη συνέχεια το Πυροσβεστικό Σώμα, ή τα μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού θα αποπεμφθούν αν μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα δεν καθίσουν στα θρανία!
Σε μια κοινωνία σεβασμού και κοινωνικής συμμετοχής, ενεργοποιούνται τα άτομα και εντάσσονται σε εθελοντική οργάνωση, αφιερώνουν χρόνο και πόρους για εκπαίδευση και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Οι εθελοντές αντί να βρίσκονται με τις οικογένειές τους ή να ασχολούνται με την προσωπική τους ανάπτυξη, εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες, προσφέρουν και στη συνέχεια αξιολογούνται από «υπηρεσιακούς παράγοντες» (!!!) τους οποίους υποτίθεται ότι «επικουρούν». Με ποια αντικειμενικότητα άραγε? Ενώ ακόμη και στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει το δικαίωμα προσφυγής, για τους εθελοντές δεν προβλέπεται κάτι σχετικό.
Οι εθελοντές θέλουμε να είναι πειθήνια όργανα του κρατικού μηχανισμού, χωρίς κανένα δικαίωμα, που αξιολογούνται χωρίς να έχουν δικαίωμα ούτε να αξιολογήσουν αυτούς που τους αξιολογούν, ούτε να αμφισβητήσουν την αξιολόγηση. Βέβαια μέχρι τώρα υπήρχε αξιολόγηση… Δεν πρόκειται για καινοτομία. Ποια είναι όμως η ιδιαιτερότητα?
Η Ιδιαιτερότητα είναι οι ποινές. Αν λάβει η οργάνωση χαμηλή βαθμολογία διότι κατά την κρίση του «αξιολογητή» δεν ανταποκρίθηκε «έγκαιρα και αποτελεσματικά» ή αν υπάρχει «δυστοκία» στη συνεργασία με τη Γ.Γ.Π.Π. ή τους εμπλεκόμενους φορείς, τότε η οργάνωση διαγράφεται από το δυναμικό των εθελοντικών οργανώσεων. Σιωπή και υπακοή είναι το μήνυμα??? Και φυσικά (!) χάνουν την ιδιότητά τους και όλα τα μέλη της οργάνωσης. Για τυχόν «προβληματική συμπεριφορά» κάποιων μελών της οργάνωσης διαγράφονται από το σώμα των εθελοντών πολιτικής προστασίας ΌΛΑ τα μέλη της εθελοντικής οργάνωσης. Ισχύει δηλαδή η «συλλογική ευθύνη» και η τιμωρία όλων στο Μεσαίωνα του 2020.
Κάθε τρία χρόνια πρέπει να περνούν «επανεκπαίδευση» και αν κοπούν έχουν μια ακόμη ευκαιρία να «περάσουν» μέσα σε τρεις μήνες. Αποτυχία συνεπάγεται αποπομπή από τις τάξεις των εθελοντών. Ακόμη και στις εξετάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια δίνονται περισσότερες ευκαιρίες!
Η Γ.Γ.Π.Π. «δύναται» (αν το επιθυμεί δηλαδή) να εγγράψει στον προϋπολογισμό πίστωση για ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων, αν εγκρίνει η σχετική διεύθυνση της το σχέδιο δράσης που θα υποβάλλει η εθελοντική οργάνωση, ανάλογα με την αξιολόγηση που θα έχει γίνει. Με άλλα λόγια να είστε καλά παιδιά να πάρετε λεφτά??? Και φυσικά να μπορείτε να ετοιμάσετε ανάλογους φακέλους με το Σχέδιο Δράσης και όλα τα δικαιολογητικά!
Νέα υποχρέωση για όλους τους «επιχειρησιακούς» εθελοντές: Όλοι πλέον φόρμα εργασίας που πληροί προδιαγραφές ασφαλείας. Η επί 20 αιτία επένδυση των μελών των οργανώσεων σε ρουχισμό/υπόδηση απαξιώνεται και σε μια κάθε άλλο παρά ανθηρή οικονομία θα πρέπει να επενδύσουμε εκ νέου. Φυσικά ο υπάρχον ρουχισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού καθώς φέρει τα σήματα της Πολιτικής Προστασίας όπως μας υποχρεώνει η κείμενη νομοθεσία!
Μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι των εθελοντών συμμετείχαν τόσο στα Περιφερειακά Συντονιστικά Όργανα, όσο και στα Τοπικά Συντονιστικά Όργανα, όπου συμμετείχαν και στη φάση προετοιμασίας και σχεδιασμού. Στο εξής «σύνδεσμοι» των εθελοντικών οργανώσεων θα στελεχώνουν το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο μόνο στη φάση εξέλιξης του συμβάντος. Δηλαδή για ένα συμβάν σε εξέλιξη στα Γεράνεια ή την Κορώνη, θα πρέπει εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν να μεταβούν στην Τρίπολη όπου είναι η έδρα της Περιφέρειας ή όπου αλλού επιλεγεί από τον Περιφερειάρχη να είναι η έδρα του? Στο Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής προστασίας, συμμετέχουν ένας υπάλληλος, δυο αιρετοί και έξι διοικητές, οι οποίοι ως γνωστόν έχουν συγκεκριμένο χρόνο παραμονής στη θέση τους (όπως και οι αιρετοί). Οι εθελοντές οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο και τον τόπο, σε βάθος χρόνου είναι προκλητικά εκτός στελέχωσης του Σ.Ε.Τ.Ο.Π.Π.!!!
Μέχρι τώρα υπήρχαν και οι «ειδικευμένοι εθελοντές». Άτομα που δεν έχουν ενταχθεί σε εθελοντική οργάνωση, αλλά είναι πρόθυμα να συνδράμουν αν απαιτηθεί, π.χ. επειδή έχουν ένα σκύλο εκπαιδευμένο στην έρευνα, ή μια συσκευή που εντοπίζει ανθρώπους κάτω από συντρίμμια ή χιονοστιβάδα και δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνδράμουν όπως και οι εθελοντικές οργανώσεις στο κοινωνικό σύνολο. Καταργούνται!
Και μια «λεπτομέρεια». Στην ταυτότητα του εθελοντή θα αναγράφεται στο εξής και ο ΑΜΚΑ. Ποιον σκοπό άραγε να έχει η έκθεση προσωπικών δεδομένων στο συγκεκριμένο έγγραφο?
Και ενώ για τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις ή το δημόσιο για τις ημέρες εθελοντικής προσφοράς οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από τα αρμόδια υπουργεία, οι αυτοαπασχολούμενοι είναι για μια ακόμη φορά «παιδιά ενός κατώτερου θεού».
Εν κατακλείδι έρχεται προς ψήφιση ένας νόμος όπου ανακαλύπτεται ξανά ο τροχός, απαξιώνοντας ακόμη και τα σωστά που έχουν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια, αντί να υλοποιηθεί το υπάρχον σύστημα και κυρίως να εκπονηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ίδια τη Γ.Γ.Π.Π. Οι εθελοντές έκαναν λάθη, αλλά περισσότερα έκανε ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός ο οποίος τώρα «εκδικείται» δείχνοντας το σκληρό του πρόσωπο και εφαρμόζοντας τον πιο σκληρό κρατισμό απειλώντας με διαγραφή το ανθρώπινο δυναμικό που είναι οι εθελοντές και οι οποίοι ενεργούν με μόνο γνώμονα την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

 

Σύνταξη κειμένου,

Γέρου Παναγιώτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *